Festival Olivier Messiaen 2008

Festival Olivier Messiaen 2008

Information

Festival Olivier Messiaen 2008

är en musikupplevelse utöver det vanliga. Fira 100-årsjubiléet av den franske tonsättaren Olivier Messiaen, en av 1900-talets allra främsta kompositörer.

Gräddan av Sveriges musiker medverkar tillsammans med internationella toppartister i en 15 konserter lång hyllning till den franske nyskaparen.


Onsdag 9 april

Quatuor pour la fin du Temps - Invigningskonsert
Festivalen invigs med Messiaens kanske mest spelade verk, en modern klassiker i ordets sanna bemärkelse. Kvartetten skrevs under mycket knappa förhållanden under Messiaens tid i det tyska fånglägret Stalag 8, och ekot av det legendariska uruppförandet inför tusentals fångar ljuder än idag. Ett kammarmusikverk omöjligt att inte gripas av!
Före konserten ges publik och artister möjlighet att träffas i salen OscarII, där det bjuds på champagne och tilltugg för att fira festivalens invigning.

Klarinett: Karin Dornbusch, violin: Tobias Ringborg, cello: Nadine Pierre, piano: Florent Boffard
Nybrokajen 11, 19.00. Mingel med champagne fr kl. 18.


Torsdag 10 april

Fåglar, Färger, Förtröstan - En dag tillägnad Messiaens konstnärliga, vetenskapliga och humanistiska arv. Föreläsningar om tron, kärleken och naturen – de tre teman som är centrala i tonsättarens hela liv och verk – varvas med musikinslag.
Medverkande: Carl-Axel Dominique, Bengt-Emil Johnson, Sten Wahlström, Klaus Röhring, Anders Ekenberg
St Jacobs kyrka, 14.00 - c:a 18.00


Fredag 11 april

Vingt Regards sur l´Enfant-Jésus
Det monumentala pianoverket Vingt Regards sur l´Enfant-Jésus (Tjugo betraktelser över Jesusbarnet) framförs här i sin helhet. Tjugo satser som rymmer det mesta i klangväg man kan tänka sig från en flygel; vackra meditativa sånger, rusigt burleska danser, våldsamt eruptiva explosioner, magiskt kvittrande fåglar...
Piano: Oskar Ekberg
Historiska museet, 18.00

Lördag 12 april

Orgelmusik av Messiaen och hans samtida
En konsert helt ägnad åt Messiaens huvudinstrument, orgeln.
Le Banquet céleste (Olivier Messiaen)
Scéne de la Passion (Jean-Yves Daniel-Lesur)
Hymne à l´univers (André Jolivet)
Cinq interludes (Jolivet)
L´Ascension (Messiaen)

Orgel: Mattias Wager
St Jacobs kyrka, 15.00


"Trois Petites Liturgies de la Présence divine" m.fl.
Det stora och det lilla samsas i denna kammarmusikkonsert. Först bjuds vi på Messiaens koncentrerade kammarproduktion för violin, piano och ondes martenot (inklusive två Sverigepremiärer!!), och efter paus ett verk som knappast gör skäl för epitetet "Petites"...
Damkör och stråkorkester ställs mot slagverk, solopiano och celesta. På toppen av allt svävar den magiska och mystiska Ondes Martenot, det speciella elektroniska instrument som Messiaen var så förtjust i. En andligt extatisk resa från det intima till det storslagna!

För detaljerat program och medverkande artister, se
http://www.messiaen2008.se/festivalkalender.php#122
Katarina kyrka, 20.00

Söndag 13 april

Catalogue d´Oiseaux m.fl. - Fågeldag i Konserthuset

En samling av Sveriges främsta pianister hyllar 100-årsjubilaren Olivier Messiaen med att framföra all hans fågelmusik för solopiano! Som bonus dessutom flöjtstycket "Le merle noir" (Koltrasten). En heldag fylld av musik, fågelläten, utställningar, café, ornitologiska gäster m.m. m.m.

Olivier Messiaens fågelmusik för piano:
Catalogue d´Oiseaux
La Fauvette des Jardins
Petites esquisses d´Oiseaux

samt Le merle noir.

Piano: Anna Christensson, Love Derwinger, Carl-Axel Dominique, Oskar Ekberg, Bengt Forsberg, Anders Kilström, Mårten Landström, Roland Pöntinen, Staffan Scheja, Kristine Scholz, Martin Sturfält, Fredrik Ullén. Flöjt: Sharon Bezaly. Konferencierer/ciceroner: Bengt-Emil Johnson, Sten Wahlström
Konserthuset, Stora Salen, 13.00 - ca 18.00

Orgelmusik av Messiaen
En av Sveriges mest namnkunniga Messiaenorganister sitter på pallen i denna högklassiga recital.
Apparition de l´Église éternelle
Prélude
Monodie
Livre d´Orgue

Orgel: Erik Boström
Oscarskyrkan, 19.30

Måndag 14 april

Groupe Jeune France och den unge Messiaen
Ett gränsöverskridande program som fokuserar på den unge Messiaen och hans kollegor i "Groupe Jeune France" och det sjudande kulturlivet i Paris under 1930- och 1940-talet. Ungdomlig fräschör och gnista hos de spirande tonsättarna kombineras här med en redan tydlig väg utstakad in i det nya musiklandskapet. Tillsammans med textrecitation blir det en blandning av litteratur och musik som spänner från dåtidens inspiration till nutidens uttyck, av nya och gamla vänner till Messiaen och hans tid. För detaljerad info, besök http://www.messiaen2008.se/festivalkalender.php#141
Forum, 19.30 OBS Tiden!

Onsdag 16 april

"Turangalîlasymfonin" (ingår i Tristantrilogin) *
Konserthuset, Stora salen, 19.30
Kungliga Filharmonikerna
Dirigent: Alan Gilbert
Piano: Joel Fan

Torsdag 17 april

"Turangalîlasymfonin" (ingår i Tristantrilogin) *
Konserthuset, Stora salen, 19.30
Kungliga Filharmonikerna
Dirigent: Alan Gilbert
Piano: Joel Fan

Fredag 18 april

"Visions de l´Amen"
Två konsertflyglar, två pianister, och sju visioner över ordet "Amen". Tillsammans bildar dessa Messiaens Visions de l´Amen, ett av de mest krävande verk en pianoduo kan ta sig an. Belöningen är en kraftfull samling visioner som spänner över ca 45 min, där Messiaen åter utnyttjar pianoklangen till det yttersta. Och mer därtill.

Piano 1: Oskar Ekberg
Piano 2: Martin Sturfält
Radiohuset, Studio 2, 18.00

"Från Betlehem till Golgata" - mysteriespel
I denna spektakulära föreställning vävs Messiaens musik inte bara samman med gregoriansk sång, utan även med skådespelare i ett specialskrivet mysteriespel. Unika och enorma klangstenar från den schweiziska konstnären Arthur Schneider utgör både scenografi och slagverk, och kvällens medverkande tar oss ut på en sinnenas odyssé som gått för utsålda hus närhelst den spelats.

Sopran: Tua Åberg, piano: Carl-Axel Dominique, orgel: Hans-Ola Ericsson, Christiane Rödder, slagverk: Tommy Björk, recitation: Kjell-Peder Johansson
Storkyrkan, 20.00

Lördag 19 april

Orgelmaraton -
Festivalen bjuder på en riktig orgelsensation: Samtliga Olivier Messiaens orgelverk under en och samma konsert! Välkommen att höra just ditt favoritverk eller kanske upptäcka något nytt. Stanna till en stund, eller varför inte utmana dig själv och stanna hela konserten...?!
Hans-Ola Ericsson har tack vare sina nära kontakter och studier med tonsättaren själv knytit till sig de främsta i den nya generationen Messiaeninterpreter, och festivalen presenterar stolt denna internationellt präglade högklassiga konsert.

Orgel: Hans-Ola Ericsson, Elisabeth Eriksson, Erland Hildén, Carmen Jauch, Han-Young Kim, Jonas Lundblad, Dora Petery,
Markus Ruprecht, Christiane Rödder, Joao Segurado, Gundega Vilcane. Presentation: Anders Ekenberg. Detaljerat program finner du på http://www.messiaen2008.se/vemspelarvad.php#orgelmaraton
Hedvig Eleonora Kyrka, 12.00 - ca 24.00

Söndag 20 april

Messiaengudstjänst
Söndagens gudstjänst med musik och teologisk inspiration av Messiaen.
Medverkande: Klaus Röhring m.fl.
Tyska kyrkan 11.00

"Harawi" och "Cinq Rechants" (ingår i Tristantrilogin) *
Festivalen avslutas med två verk som fullbordar Messiaens s.k. Tristantrilogi (tillsammans med Turangalîlasymfonin ovan), något som aldrig tidigare gjorts i Sverige. Två värdiga verk att avsluta festivalens firande med.
Program: Harawi , Cinq Rechants

Sopran: Annika Skoglund
Piano: Carl-Axel Dominique
Gustaf Sjökvists kammarkör under ledning av Gustaf Sjökvist
Storkyrkan 15.00

(Med reservation för ändringar)


* Konserten spelas in av Sveriges Radio P2



Olivier Messiaen (1908-1992) räknas som en av 1900-talets allra främsta kompositörer. Messiaen utvecklade en personlig stil genom egna idéer om rytmik, element från grekisk metrik, indisk musik, gregoriansk sång och av det senmedeltida s.k. isorytmiska tidsbregreppet, som i sin tur ledde honom till den klassiska indiska musikens motsvarande praxis. Fågelsång kom att ha en allt större betydelse för Messiaens musik, men den kanske viktigaste influensen på Messiaens musik var hans starka katolska tro.

Messiaen hyste en stor kärlek till Guds skapelse, naturen, och alldeles särskilt till fåglarna, som han beskrev som de främsta musikerna på jorden. Han studerade fågelsång i fåglarnas naturliga miljöer, både i Frankrike och i andra länder, och gjorde noggranna nedteckningar av sången. Messiaen använde den nedtecknade fågelsången i sina verk. Han började med detta redan i 18-årsåldern, men det var framför allt från 1940-talet som blev det ett mycket betydelsefullt inslag i hans musik.

Verket Catalogue d´Oiseaux är baserat på noggranna studier av fåglar och deras miljöer runt om i Frankrike, medan Oiseaux Exotiques (för blåsorkester och solopiano) utgår från tropiska fåglar i Asien och Amerika. Under festivalen kan du höra Catalogue d´Oiseaux i sin helhet med tolv av Sveriges främsta pianister. För mer info om just denna konsert eller detaljerad informmation om medverkande artister hänvisar vi till Festival Olivier Messiaens 2008:s hemsida.

Messiaen utvecklade ett system av symmetriska skalor som man översatt till svenska kallar "begränsat transponerbara". Till skillnad från de traditionella kyrkoskalorna kan de begränsat transponerbara skalorna bara transponeras ett fåtal gånger innan de upprepar sig själva.

Även färger är av central betydelse i Messiaens musik. Messiaen var synestetisk. När ett sinnesintryck skapar ett nytt intryck i ett annat sinne kallar man det för synestesi (sinnesanalogi). Ett ljud kan till exempel aktivera luktsinnet så att personen känner en lukt i samband med ljudet, eller som i Messiaens fall, aktivera färgseendet då han hörde toner och klanger. Detta var viktigt för honom i hans musikskapande. Han skrev ofta utförliga kommentarer till sina kompositioner där han gav noggranna beskrivningar av de färger han tänkte sig i samband med olika inslag i verket.

Precis som för många andra stora kompositörer, så blev Messiaens musik inte omedelbart uppskattad, utan blev på 1940-och 50-talet kritiserad, dels av anhängare till konventionell musik, som uppfattade Messiaens musik som ”svår”, dels av andra i den nya generationen kompositörer, bl.a. Pierre Boulez. Boulez var kritisk till att Messiaen blandade tonala och atonala element i exempelvis Turangalîlasymfonin.

Efter Turangalîlasymfonin skrev Messiaen några mycket experimentella verk, till exempel Quatre études de Rhythme, som gjorde honom mer populär hos det unga avantgardet. Han lämnade dock denna inriktning och återgick till sin personliga stil i de flesta senare verk.

Messiaen skrev flera böcker där han redogör för sina musikaliska idéer, till exempel "Technique de mon langage musical" från 1944 och "Traité de rythme, de couleur et d´Ornithologie", ett uttömmande verk i flera band.

2008-02-03 Titta gärna in på vår hemsida, vi har ny uppfräschad design!
Artister
Anders EkenbergAnders HjortvallAnders KilströmAnna Christensson
Annika SkoglundAsuka NakamuraAxel Sjöstedt
Bengt BergerBengt ForsbergBengt-Emil Johnson
Carl-Axel DominiqueCarlos MurakamiCarmen Jauch (Tyskland)
Christian EngqvistChristiane Rödder (Tyskland)Christine Ott (Frankrike)
DamkörDaniel RalphssonDora Petery (Ungern)
Erik BoströmErland HildénFlorent Boffard (Frankrike)
Fredrik BurstedtFredrik UllénGundega Vilcane (Lettland)
Gustaf SjökvistGustaf Sjökvists kammarkörHan-Young Kim (Korea)
Hans VainikainenHans-Ola EricssonJoao Segurado (Portugal)
Jonas LundbladKarin DornbuschKjell-Peder Johansson
Klaus Röhring (Tyskland)Kristine ScholzKungliga Musikhögskolan
Lisa ErikssonLove DerwingerMarkus Rupprecht (Tyskland)
Mårten LandströmMartin SturfältMattias Wager
Nadine Pierre (Frankrike)Oskar EkbergRoland Pöntinen
Sharon BezalySlagverksensembleStaffan Scheja
Sten WahlströmThomas Bloch (Frankrike)Tobias Ringborg
Tomas LindbergTommy BjörkTua Åberg
Datum2008-04-09 - 2008-04-20
LandSverige
StadStockholm
Boka hotell 
Köp bussbiljetterSwebus Express
Biljetter
Du kan boka biljetter till andra evenemang hos:
LänkFestival Olivier Messiaen


Similar festivals

FestivalPlatsDatumsorteringsikon
30 April, 2015
27 Juni, 2015
26 Mars, 2015
01 April, 2015
17 April, 2015
04 Juli, 2015
31 Juli, 2015
28 Juni, 2014
21 Maj, 2014
13 Juli, 2014
29 Juni, 2013
04 Maj, 2013
22 Maj, 2013
01 Juni, 2013
05 Juni, 2012
05 Maj, 2012
23 Maj, 2012
11 Maj, 2012
14 Juli, 2012
17 Augusti, 2012
28 Juni, 2011
09 Juli, 2011
30 Juli, 2011
11 Augusti, 2011
13 Maj, 2011
02 Juni, 2011
28 Juli, 2011
08 April, 2011
27 Maj, 2011
02 Juni, 2011
19 Augusti, 2011
13 Augusti, 2010

Hitta ett jobb hos LeoVegas