Audrey, live och på skiva

Jag kan inte avgöra om jag tycker bäst om musik live eller på skiva. Jag får ut något speciellt av båda sätten att lyssna och uppleva. Vissa spelningar får det inspelade materialet att blekna, medan andra får mig att längta till min stereo. Bandet Audrey är ett gränsfall för mig, och ett exempel på att man kan njuta av samma musik på helt olika sätt.

I fredags hade jag nöjet att gå på deras releasefest på Hagateatern i Göteborg. Läktaren var fylld till bristningsgränsen, och publiken var mycket entusiastisk. Förbandet, Once We Were, var trevliga att lyssna på (de spelade stämningsfull instrumentalmusik med bl.a. rhodes-orgel, melodika och xylofon), men överglänstes totalt av huvudakten. Audrey spelar också något åt postrockhållet, men mer elaborerade låtar med cello och stämsång som centrala ingredienser.

Spelningen var fantastiskt stämningsfull och det kändes faktiskt lite som att tiden hade stannat. Det spelade säkert in att jag (som "musiker") kände väldigt mycket sympati för bandet, som nu äntligen släppt sin debutskiva - de verkade också uppenbart rörda över hur många som kommit för att lyssna. Men det var musiken som vägde tyngst. Allting verkade sitta som utan ansträngning, och den kvala lokalen kändes laddad med en behaglig spänning. På scen, precis som på skiva, hade bandet med sig några gästmusiker, bland annat en trumpetare. Kombinationen trumpet, cello och e-bow var närmast perfekt. Spelningen avslutades med ett tacktal och en sista låt följt av stående ovationer.

På Audreys debutskiva, "Visible forms", återfinns klangerna och stämningarna, men låtarna känns något mer lågmälda än live. Kanske behöver man helt enkelt höja volymen. Det är ingen actionfylld musik precis, och inte heller musik som passar till varje tillfälle. Men Audrey har hittat sin grej och gör den mycket bra. På minussidan finns en viss brist på variation (inte på nyanser, dock!) och några textuella konstigheter, men det vägs upp mer än väl av skivans kvalitéer. Så om du tycker om lågmäld musik som inte saknar dynamik och inte plågas av genreklyschor, ge Audrey en chans!

Bandhemsida: http://www.audrey.se

Myspace: http://www.myspace.com/audreyswe

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas