Populära festivaler i Sverige

Sommaren närmar sig med stormsteg och därmed även festivalsäsongen. I dag finns det en hel rad olika festivaler i Sverige och vi har listat några av dem här nedanför.

Summerburst

År 2011 kom det en ny festival till Sverige som fokuserade på elektronisk musik, nämligen Summerburst. Den första Summerburst festivalen var på Stockholm stadion och festivalen hölls under en dag. Det blev en succé och biljetterna sålde slut vilket innebar att omkring 13 000 besökare kom till musikfestivalen. Artisterna som spelade var bland annat David Guetta och Avicii.

Redan under det andra året utvecklade arrangörerna festivalen och det gick till en tvådagars festival samt att den nu även anordnades i både Göteborg och Stockholm.

År 2014 hade Summerburst i båda städerna tillsammans över 100 000 besökare.

Brännbollsyran

I Umeå finns det populära arrangemanget Brännbollsyran. Det är en musikfestival som arrangörerna kombinerat tillsammans med Brännbollscupen. Här hittar vi artister och musikgrupper inom både elektronisk och popmusik.

Den första upplagan av Brännbollsyran arrangerades redan år 1979. Målet var då att skapa en officiell festival för att lugna de andra inofficiella festivalerna som fanns i området. Men det var inte förrän år 2014 som den stora succén för festivalen kom. De 12 000 biljetterna som var tillgängliga för festivalen sålde slut och Red Bull Silent Disco fanns för första gången på en festival i Norrland. Dessutom skapade arrangörerna ett "camp" för alla besökare från andra städer. "Campet" hade 800 biljetter som även de sålde slut. Det här var även det första året där en internationell artist spelade på festivalen. Martin Garrix kom i privatjet till området.

Brännbollsyran har ett rekord på 16 500 sålda biljetter under år 2019.

Sweden Rock Festival

Under både år 2008 och 2013 var Sweden Rock Festival den största musikfestivalen i Sverige. Rockfestivalen hålls i Norje strax utanför Sölvesborg i Blekinge och pågår i tre till fyra dagar.

Ingolf Persson var den som grundade arrangemanget år 1981. Det var Olofströms Ishall som arrangerade den första festivalen. I början gick festivalen under namnet Rock och Bluesfestivalen innan den år 1999 fick namnet Sweden Rock Festival.

Under 2001 började arrangörerna rikta in sig mer på hårdrock och la fokus på att skapa en ren hårdrocksfestival. Från år 2001 slog festivalen rekord i antal besökare åtta år i rad. Det senaste rekordet är från 2009 då de kom 35 200 besökare till festivalen.

Way Out West

Den andra helgen i augusti kan besökare från hela Sverige gå på musikfestivalen Way Out West i Göteborg. Festivalen har uppträdanden på tre stora scener i Slottsskogen och besökarna kan dessutom ta del av bland annat film, poesi samt konst i samband med musikprogrammet.

Way Out West har inte bara blivit en uppmärksammad festival i Sverige utan den har även fått ta del av priset som den mest innovativa festivalen av MTV Music Awards år 2011. Utöver det har även The New York Times lyft fram festivalen.

Ola Broquist och Patrick Fredriksson är grundarna till Way Out West och de arrangerade den första festivalen år 2011. Alla de 18 000 biljetterna var slutsålda och The Hives samt Kanye West var två av höjdpunkterna.

Lollapalooza

År 1991 grundade Perry Farrell en amerikansk franchisefestival vid namnet Lollapalooza. Farrell är en frontperson för den amerikanska rockgruppen Jane's Addictions.

De första åren åkte festivalen runt på turné i USA men har sedan 2005 arrangerats i Chicago och haft det som sin bas. Det var inte förrän år 2011 som festivalen lämnade USA:s gränser och Santiago i Chile arrangerade den första internationella Lollapalooza festivalen.

Stockholm fick äran att stå som arrangörer för festivalen år 2019. Den ägde rum på Gärdet i tre dagar och hade omkring 56 000 besökare.

Att tänka på innan du besöker en festival

När du ska besöka en festival finns det en hel del saker att planera samt tänka på innan du ger dig iväg. En av de viktigaste sakerna att tänka på och planera i förväg är boendet. Det finns ofta flera olika alternativ att välja mellan men en bra valmöjlighet är att hyra en stuga i närheten av festivalområdet. Utöver det är det även bra att skapa en budget, ta med kläder för alla väder samt hålla sig uppdaterad på festivalens schema. Kolla här om du vill ha mer information om festivaler.

 


Hitta ett jobb hos LeoVegas