Festivalsommaren i Blekinge 2024 - En mångfald av evenemang

Sommaren 2024 i Blekinge bjuder på en rad spännande festivaler och evenemang som lockar både lokalbefolkning och besökare. Från musikfestivaler till marknader och kulturveckor finns något för alla smaker. Här är en guide till några av de mest efterlängtade festivalerna i Blekinge.

Blekinge, ofta kallad Sveriges trädgård, är känt för sina vackra landskap och rika kulturarv. Sommaren 2024 ser ut att bli full av evenemang som erbjuder något för alla. Här är en översikt över några av höjdpunkterna, hämtat från Loving Sweden.

Nässelfrossa – Kulturvecka i Olofström

Nässelfrossa hålls mellan 23 och 30 juni och är en kulturvecka som bjuder på ett brett utbud av aktiviteter. Evenemanget har vuxit sedan starten 2008 och erbjuder nu över 150 evenemang under åtta dagar. Besökare kan njuta av musik, måleri, byggnadskonst, kulturarv, cirkus, trolleri, släktforskning, broderi, utflykter och vandringar.

Lyckå kammarmusikfestival – En musikalisk högtid

Lyckå kammarmusikfestival, som äger rum från 30 juni till 7 juli, firar sitt 40-årsjubileum i år. Festivalen har temat "Avsked – en ny värld" och hyllar den tjeckiska dramatikern och presidenten Vaclav Havel. Evenemanget inleds i Lösens kyrka med konserten "Mozart i Prag".

Berättarfest – Karlskronas historieberättande

Berättarfest pågår mellan 30 juni och 10 juli och organiseras av föreningen Berättelser under eken. Sedan starten 2007 har denna festival blivit en årlig tradition. Festivalen inleds på Karlskrona stadsbibliotek med tävlingen "Tror du vi ljuger?" och fortsätter runt om i kommunen.

Killebom – Sölvesborgs stadsfestival

Killebom är Sölvesborgs stadsfestival och hålls från 3 till 6 juli. Festivalen erbjuder marknad, tivoli, barnaktiviteter, kulturarrangemang och konserter. Bland artisterna finns Olle Jönsson, Elov och Benny, Moneybrother samt Helene och Glenn Wish.

Hasslöfestivalen – Musik i skärgården

Hasslöfestivalen äger rum mellan 11 och 13 juli och är en musikfestival i Karlskronas skärgård. Festivalen har lockat besökare från hela Sverige och Europa sedan år 2000. Årets artister inkluderar Carola, Eldkvarn, Ellen Krauss, Dan Hylander, Jill Johnson och Noice. Caj Karlsson gör sin sista spelning någonsin på festivalen.

Tosia Bonnadan – Tradition och marknad i Ronneby

Tosia Bonnadan, som arrangeras för 173

året, pågår från 11 till 14 juli. Festivalen invigs med familjefest i Ronneby Brunnspark och fortsätter med marknad, tivoli och musik på stadens gator och torg. Bland artisterna finns Take Two och Grevens Band.

Östersjöfestivalen – Karlshamns stora sommarfest

Östersjöfestivalen hålls mellan 17 och 20 juli och har arrangerats i nästan 60 år. Festivalen erbjuder underhållning, kulturevenemang, tivoli, marknad, matvagnar och barnaktiviteter. Dolly Style, Pidde P och Black Ingvars är några av artisterna som uppträder. Invigningskonserten på torsdagskvällen har ABBA-tema.

Ljungbackastämman – Folk- och visfestival i Sölvesborg

Ljungbackastämman firar tioårsjubileum den 21 juli i Ebbalycke utanför Sölvesborg. Festivalen erbjuder folkmusik och visor med artister, spelmän och vissångare. Naomi Jessica Sigfalk och The Waverleys Band är några av de medverkande.

Fritt Spelrum – Konsert i Krokås

Fritt Spelrum, som hålls den 27 juli, startade i Slottslängorna i Sölvesborg men har sedan 2010 hållits i Spraglehall utanför Krokås. Bland artisterna finns Anna och Vi, Lasse Sigfridsson, Lost Highway Boys, Py Bäckman och Janne Bark.

Karlskrona skärgårdsfest – Musik och mat

Karlskrona skärgårdsfest hålls från 30 juli till 4 augusti och erbjuder musik, mat, upplevelser och familjeaktiviteter runt om i Karlskrona och på öarna i skärgården. Artister som Veronica Maggio, Peg Parnevik, Melanie C, Lars Winnerbäck och Darin uppträder under festivalen.

Hällevik Tradjazzfestival – Jazz och blues vid havet

Hällevik Tradjazzfestival firar sitt 20-årsjubileum från 8 till 11 augusti. Festivalen inleds med danska Jazz Five och fortsätter med artister som Sara Dawn Finer, Second Line Jazzband, Mönsterås Blues Band, Carling Sisters och Nana Carlings Dwingband.

Pukaviksrocken – Hårdrock och folkmusik

Pukaviksrocken hålls den 17 augusti vid Alholmen i Pukavik. Festivalen erbjuder en blandning av hårdrock, punkrock, irländsk folkmusik och dansbandsmusik. Bland artisterna finns Vision, Sött Svart Tivoli, Mary Celeste och Bennrix.


Hitta ett jobb hos LeoVegas