Den viktiga skillnaden

Det finns en viktig anledning för ett band att hata ett annat. Anledningen heter distinktion - om ni tillåter mig att förvanska den franske sociologen Pierre Bourdieus uttryck och mening, så handlar det i grova drag om att ens smak positionerar en i samhället och i relation till andra. Vad jag tycker om och inte tycker om säger något om vem jag är och vem jag inte är, och ger mig olika status i olika sammanhang. Många band vinner t.ex. respekt bland sina fans genom att slentriandissa Britney Spears eller Green Day - det blir som att sparka in en öppen dörr.

Jag har trott att den genomgående trenden är att artister med konstnärspretentioner ser ner på "treminuterspop", "mainstreammusik" och "teenie boppers". Men det finns andra sätt att se på saker. Jag läste i Metro idag att Bodies Without Organs "dissar Hultsfred" eftersom "pissnödiga band" som the Concretes spelar där, och såna vill de absolut inte förknippas med. BWO är alltså för fina för Hultsfred, eller rättare sagt: Hultsfred är för pretto för BWO. Om man överdriver vinklingen lite kan man till och med säga att de är för folkliga för Sveriges största festival.

Det finns många variationer - och till syvende och sist går det ut på att definiera sig själv; stöta bort vissa för att närma sig andra. För oss som lyssnar kan det delvis vara en smaksak. Men det är nog sällan vi inte associerar ett artistnamn eller ett sound till andra. Vi jämför, väger, klassificerar mer eller mindre automatiskt. Men förhoppningsvis kan musiken då och då bryta igenom invanda mönster och föreställningar. Det är ett trevligt (och inte särskilt farligt) sätt att utmana sig själv på.

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas