När musik och sport blir ett

Den som anser att sport och musik är två skilda världar är helt fel ute. De två har mer gemensamt än vad många tror och den ena vore väldigt fattig utan den andra.

Atmosfär och känsla

Det finns flera likheter mellan musik- och sportevenemang. Det faktum att båda alltid framförs live, i realtid, gör dem unika. Det finns inga pauser eller möjligheter att spola tillbaka. Det går inte att göra om ett mål eller ett gitarrsolo. Ett band som spelar inför tusentals människor måste göra det bästa av det de har. Samma sak gäller för fotbollslaget som har 90 minuter på sig att vinna. Det åskådarna får se och höra är resultatet av hårt arbete och dedikation. Bakom varje artist eller band finns ett team med alltifrån ljustekniker och roddare till dansare och makeup-artister. Det är heller inte ovanligt att det är över 100 personer som arbetar tillsammans med ett band när de turnerar. Samma sak gäller inom både lagsporter och individuella sporter. Bakom varje fotbollslag finns en stab med tränare, läkare, sportchefer och managers och många fler.

Musik och sport har båda förmågan att beröra åskådarna. Det skapas en energi och känslor som förenar människor med varandra. Det finns en anledning till att många säger att det inte är samma sak att titta på en fotbollsmatch på teven eller lyssna på en liveinspelning, som det är att faktiskt vara där på plats. Den atmosfär som uppstår på en arena när idrottshistoria skrivs kan endast liknas till stunden när en riktigt mäktig konsert skriver in sig i musikhistorien.

Förknippas med varandra

Bara det faktum att olika mästerskap brukar ha en officiell låt visar hur nära musik och sport är förenade. De olympiska spelen har en egen hymn. Detsamma gäller för Champions League. Den klassiska OS-hymnen skrevs till invigningen av OS i Aten 1896. Trots försök på 1950-talet att förnya hymnen är det fortfarande Spiridon Samaras verk som förknippas med de olympiska spelen. Stycket har framförts under varje invigning sedan 1958, även om det har genomgått ändringar och framför allt kortats ned till under 3 minuter.

UEFA Champions League har också en hymn eller låt som spelas inför avspark vid varje turnering. Den spelades första gången under säsongen 92/93 och är känd som UEFA Champions League Anthem. Texten är skriven av Tony Britten, men musiken är en adaption av Handels stycke Zadok the Priest (som skrevs år 1727). Refrängen sjungs både på franska, engelska och tyska och låten anses vara lika förknippad med Champions League som trofén. Årets upplaga avgjordes i Madrid och vanns av Liverpool. Enligt 888sports speltips och sportnyheter är den brittiska klubben en av förhandsfavoriterna att vinna nästa år med oddsen 8.00. Manchester City har däremot bäst odds på 5.50.

I stora delar av västvärlden är det just fotboll som är nära förknippat med musik, även om det skrivs officiella låtar till stora mästerskap inom såväl ishockey, handboll och friidrott. Det är däremot de officiella fotbollslåtarna som vi minns mest. En av de kändaste är Ricky Martins The Cup of Life, som skrevs till VM i Frankrike 1998. Ett annat exempel är Shakira feat. Freshlygrounds Waka waka (This time for Africa) som gjordes till VM 2010. Det släpps också nästan alltid nationella låtar som ska peppa landslagen. Sveriges fortsatt kändaste låt är GES När vi gräver guld i USA, som gjordes till VM (i USA) 1994. Det blev inget guld, men det blev herrlandslagets första och hittills enda brons.

En del av sporten

Trots att Europa och resten av världen hämtar mycket inspiration från USA är bandet mellan musik och sport inte lika omfattande här som det är där. Det framförs nästan alltid ett musikaliskt uppträdande innan en match eller i pauserna. Det bidrar till att skapa sammanhållning och en underhållande stämning på läktarna. Musiken används också som ett sätt att sporra atleterna till att kämpa ännu hårdare och ge det där extra. Den traditionella nationalsången sjungs alltid innan ett möte mellan två lag, vare sig det är på collegenivå eller i de stora ligorna. Och ju mer prestigefyllda matcherna är, desto kändare är artisterna som uppträder.

Det finns ett stort event i USA som numer är lika mycket konsert som det är en sporthändelse. Superbowl har arrangerats i slutet på januari eller i början på februari varje år sedan 1967. Det är då finalen i den amerikanska fotbollsligan NFL ska avgöras och varje år ser fans fram emot den påkostade halvtidsshowen. På senare år har artistlistan nästan överglänst själva matchen. Under de tidiga åren bestod halvtidsshowerna av orkestrar som spelade kända melodier, men efter att Michael Jackson uppträdde 1993 har halvtidsshowerna bara blivit bättre och bättre. När Superbowl firade sitt 30-årsjubileum bjöd Diana Ross på en, då, enorm discoshow och efter henne har artisterna slagits om att få uppträda. Band och artister som U2 (2002), The Rolling Stones (2006), Bruce Springsteen (2009), Madonna (2012), Beyonce (2013) och Lady Gaga (2017) har spelat under Superbowl.

Förra året var Justin Timberlake frontman och det uppskattades att över 106 miljoner människor tittade på showen. Årets upplaga var däremot inte lika uppskattad. I år var det Maroon 5, Travis Scott och Outkast-Big Boi som stod för underhållningen och det gick inte bra. Både fans och kritiker beklagade sig över bristen på både känsla och kända låtar. Maroon 5 valde, av någon anledning, att inte framföra sina största hits. Kraven på halvtidsshowen har höjts och fotbollsfans anser att årets största matchkväll förtjänar bra uppträdanden. Redan nu ryktas det om att Jennifer Lopez kommer att leda halvtidsshowen den 2 februari 2020, men detta har ännu inte bekräftats.

Det fanns en tid då det var vanligare att den som var intresserad av musik inte var intresserad av sport och vice versa. Gränserna mellan de två har mer eller mindre suddats ut helt och det blir vanligare att vi ser atleter i musikvideor och artister på sportarenorna (i publiken). En fotbollsmatch hade inte varit mycket utan publikens sånger och varje mästerskap förtjänar sin officiella låt. Det är inte omöjligt att vi i framtiden kommer att få se och hör mer musik under de stora sportevenemangen, framför allt om fler sporter börjar att hämta inspiration från de amerikanska halvtidsshowerna.


Hitta ett jobb hos LeoVegas