Utrymme för ungdomar, festivaler och sociala events när utländska spelaktörer etablerar sig i Sverige

Sverige har precis fått en ny spellagstiftning, vilket innebär massor av möjligheter – inte minst för satsningar, skatteintäkter och fokus på våra ungdomar. Enligt lotteriinspektionen har intresset för den nya spellicensen varit stort, och noteringar som gjorts pekar på ett stort intresse bland utländska aktörer. 

Innan den nya lagen trädde i kraft fanns det hela 57 ansökningar från diverse aktörer inom EU, med en klar majoritet från Medelhavsön Malta. Det är knappast någon nyhet att Malta haft en ledande roll inom den europeiska spelmarknaden sedan en lång tid tillbaka. Men nu när den nya spellagen är implementerad och aktiv kommer företagens intäkter som genererats på svensk mark beskattas i Sverige. Till Sveriges fördel kommer intäkterna kunna användas till de områden som tidigare behövt ekonomiskt stöd.

Branschen visar ett stort intresse för Sveriges ungdomar

Många av de nylicenserade aktörerna har redan visat sina intressen, och mycket lutar åt de svenska ungdomarna och deras samhällsbehov. Intresset består av allt från nybygge av fritidsgårdar, men också sportföreningar och diverse gemenskapsevent.

Även om mycket fokus kommer riktas om mot samhället kan vi inte blunda för de faktiska möjligheterna som spelarna kommer få. Så, vad innebär dessa föreningar för den enskilda spelaren? Utöver en så kallad paf bonuskod, eller vilken bonuskod som helst, så kommer spelen bli fullt legala i Sverige. Det innebär fortfarande att man inte kommer behöva skatta på sina intäkter (under förutsättning att speloperatören har en godkänd licens i Sverige).

Utbudet av spelrelaterade events kommer således förstärkas på svensk mark, men även i utlandet.

En av marknadens äldsta aktörer som bedrivit spelverksamheter i Skandinavien sedan 1999 har utannonserat en ”comeback” nu när företaget fått sin spellicens. Innan digitaliseringen arrangerade samma speloperatör olika spelfestivaler på svenska färjor som trafikerade över Östersjön. Även på den tiden fanns det ett stort intresse för välgörande ändamål.

Utan att gå in på vad de olika aktörerna har lovat att tillföra samhället vill vi bara lyfta upp betydelsen av spelbolagens bidrag till samhället. En av de nya aktörerna som kommit tillbaka till Sverige donerade över 20 miljoner euro i fjol. Förra året låg summan på 15,8 miljoner euro, och fördelningen såg ut så här:

  • Sociala aktiviteter (3,2 miljoner euro i donationer)
  • Aktiviteter knutna till miljöfrågor (450 000 euro)
  • Arbetsplatser för unga arbetslösa (482 000 euro)
  • Sport och friluft (1 640 000 euro) samt
  • Konst och kulturrelaterade aktiviteter (1 788 000 euro).

Den nya spellicensen i Sverige kommer alltså skapa många nya möjligheter, inte bara för spelaktören, men också för Sverige.


Hitta ett jobb hos LeoVegas